Alla på häktet vill sticka

29 oktober 2015

Stickrummet är helt klart det populäraste på avdelningen för Annan Strukturerad Verksamhet, ASV, på häktet Göteborg. Ett par intagna spelar Mario, några fotbollsspel, men i pysselrummet finns inte en stol ledig.

 

De med adhd blir märkbart lugnare av stickningen. Är fingrarna upptagna får de lättare att koncentrera sig på annat, som samtal eller gram, säger personalen.

Varje intagen runt bordet är utrustad med en plastring (en s.k. Quick-knit), garn och en sticknål och stickar koncentrat på färgglada mössor. En del har färdiga skapelser på huvudet.

– De får inte använda mössorna som handelsvara, inte byta eller ta beställningar. De utbyter däremot gärna idéer och tips vilket vi uppmuntrar. Vi har märkt att de plockar ut färre dyra smycken som används som statussymboler och att snygga mössor istället bärs med stolthet. Vi har en intagen som tillverkat 57 mössor, säger Paul Hagby.

– Vissa klienter är väldigt produktiva, så vi försökte komma på något positivt att göra av deras alster. Vi hittade en välgörenhetsorganisation, Café Trappanér, som lämnar skänkta kläder direkt till socialt utsatta i Göteborg. Jag var själv och lämnade en säck med mössor och halsdukar i våras, vilket var mycket uppskattat. Det är ju också ett bra sätt för våra klienter att kunna ge något tillbaka till samhället.

Behovet av medicin minskar

Enligt Paul är det inte den enda förändringen som skett sedan stickning blivit ett så populärt tidsfördriv. Han och flera kollegor upplever att det blivit lugnare på avdelningarna och att förskrivningen av till exempel sömnmedicin har minskat.

– Vissa intagna får lov att sticka på sina rum på kvällarna och det har definitivt en lugnande effekt.

Paul Hagby har tidigare jobbat som vakthavande befäl, men när han såg annonsen om tjänsten som samordnare för ASV:n på häktet, blev han inspirerad.

– Det är nytt för häktet att ha samordnare på heltid och jag såg en chans att få jobba mer klientnära. Jag tror att jag fick tjänsten för att jag har säkerhetstänket redan, och jag ser inte behandling och säkerhet som två skilda saker. De går hand i hand.

Intagna månar om att det ska fungera

Det går att sticka det mesta, bikiniöverdelar, mössor, skjorts, varma tröjor och klänningar. Bara fantasin sätter gränser. 

Att Paul ville ha just stickning som en del i sysselsättningen var omdiskuterat i början. Säkerhetspersonalen var skeptisk till virknålarna.

– Det kan vara en svår avvägning att de till exempel får ha nålarna på rummet på kvällen. Men jag anser att det har ökat säkerheten.

Klienterna är själva mycket måna om att det ska fungera. Paul fick själv vara delaktig i att välja ut kollegor till verksamheten, och jobbar nu tillsammans med Helene Lundin och Richard Feiff.

– De är två av de bästa vårdarna på häktet när det gäller klientkontakt tycker jag. Vi är olika men kompletterar varandra. Gemensamt för alla tre är att vi gillar tv-spel, både en och två lunchraster har spenderats med hårda kamper i Mario Kart.

Dataspel och yoga bryter isoleringen

Richard Feiff spelar gärna X-Box Kinect med de intagna. Här får man bara använda kroppen som verktyg och deltagarna blir ofta svettiga. Så länge rullgardinen till spelrummet är neddragen händer det att Richard får utmana killarna i en dance-off eller i ett spännande sportspel. Här finns också möjlighet till utbildning i hjärt-lungräddning samt gitarrlektioner för dem som är intresserade. Tanken är att spelrummet dessutom ska fungera som yogarum när häktet har fått en yogainspiratör.

Helen Lundin är den som stickar tillsammans med ett tiotal intagna varje dag. Det är tre avdelningar som turas om att tillbringa heldagar på ASV tillsammans med två vårdare från varje avdelning. Tanken är att vårdarna också ska vara med och pyssla och därmed få möjlighet till mer klientkontakt.

Tiden går fort när man stickar

Nu finns ett nytt nummer av Omkrim ute, klicka på bilden för att läsa.

– Jag tycker att det är en ära att få sitta härinne och lyssna på och delta i alla samtal. Det är alltid en lugn och positiv atmosfär och man utbyter idéer och garner. Enda gången det kan bli lite oroligt är om garnleveransen är sen, säger Helen Lundin.

En som verkligen fördjupat sig i stickningen är klienten Kristoffer. Han tröttnade till slut på att sticka mössa efter mössa och utvecklade konceptet. Det blev en tröja. Sedan ett par shorts. När tjejen kom på besök fick hon ett par hotpants som present och han har gjort flera bikiniöverdelar. Först trodde inte Kristoffers flickvän på att det var han som hade stickat kläderna.

– Nästa projekt är en tubklänning som jag snart ska börja med. Tiden i cellen går jättefort när man stickar och det rensar tankarna.

Verksamheten startades för ett år sedan, på initiativ av cheferna Anna Müller och Stefan Björk.

Mer om tidningen