Här behövs människor med hjärta

6 november 2015

Erik, 30, har suttit på häktet i sju månader med restriktioner. För honom har tiden i häktet inneburit en kraschlandning och en utdragen sorgeprocess. Inlåst och utan möjlighet att träffa sin son kom verkligheten ikapp honom.

Illustration: Emma Hanquist

Erik inser sitt svek. Och det gör ont. Gråten kommer direkt när han nämner sin pojkes namn. Han har svikit pojken som endast är två år gammal. Han som behöver sin pappa och är den person som betyder allra mest. Uppvaknandet och känslan att ha gjort något så dumt och som drabbar sonen så hårt är tung att bära. Eriks ögon flödar över av tårar.

−För min egen del kan jag stå ut, men nu drabbar det någon annan. Min handling visade att jag struntade i honom.

Hjälp att se sina mönster

Sorgeprocessen är tung att ta sig igenom. Personalen på häktet har varit förstående och när Erik bestämde sig för att ta närmare kontakt mötte han rätt person. Han är djupt tacksam över att han får och kan tala med en kvinnlig vårdare om sina innersta tankar.

Samtalen hjälper honom att se sina mönster. Kanske var det kärlekslöshet som skapade hålet inom honom och som han fyllde med olämpliga vänner och deras bekräftelse. Och så såg han inte sin egen son! Ögonen svämmar över igen.

Hans nya strategi är att inte samla på sig känslor av orätter utan säga ifrån direkt om det är något som retar honom. Om en snusbuss finns kvar i duschtaket dag efter dag så säger han ifrån. Att öppna ventilerna och inte ackumulera känslor är ett försök att fungera bättre på sikt. Han vill inte hamna i kriminalitet igen.

Önskar en människa med hjärta

Eriks besök är bevakade och hans brev tar två veckor innan de kommer fram. Han är starkt kritisk till de långa restriktionerna. Men han anser sig även ha förmåner. Han får träna varje dag, och att springa på löpbandet nollställer tankarna i huvudet. Att ta ut sig fullständigt dövar, tills svårmodet tar över igen. Då behöver han en förstående människa.

– Människor med hjärta, gärna med psykologisk bakgrund, och som har tid att prata är något man behöver om man är isolerad. Någon som kan förklara vissa beteenden och fungera som bollplank.

Erik skulle gärna se att någon person hade som huvuduppgift att tala med de intagna. Men han ser också att personalen i häkteskorridoren har fullt upp med praktiska göromål.

Läs om Eva som sitter häktad "Att vara häktad tjej är att vara annorlunda".