Kriminalvården logotyp

"Att vara häktad tjej är att vara annorlunda"

6 november 2015

Omkrim har träffat Eva som suttit häktad i fyra månader med restriktioner och med största sannolikhet döms hon för grovt narkotikabrott.

Illustration: Emma Hanquist.

När Eva dyker upp i samtalsrummet på häktet strålar det om henne. Hon snurrar ett varv och visar sina gröna kläder, en olivgrön v-ringad t-shirt och ett par mysbyxor i samma färg.

− De här kläderna har jag fixat!

− Jag skrev till hk eftersom jag visste att de syr tjejkläder på Hinseberg och nu har jag fått dem. Att vara häktad tjej är att vara annorlunda. Eva har suttit på häkte tidigare och vet att häktet är en manlig värld. De intagna är killar, liksom de flesta i personalen.

−En kille i personalen höll på att svimma när jag ville prata om klimakteriet. Han tyckte det var jättepinsamt.

Viktigt att bryta isoleringen

En ensam tjej blir lätt isolerad, berättar Eva, hon får inte gå ut på den gemensamma promenadgården. Kvinnan som har kiosken och en vårdare är två av få kvinnor Eva möter i vardagen och de personerna blir viktiga. Dessutom finns en kvinnlig präst, en bibliotekarie och deltagare i Röda Korsets besöksgrupp, men dem träffar hon mer sällan.

Eva har suttit häktad i fyra månader med restriktioner och med största sannolikhet döms hon för grovt narkotikabrott. Tiden i häkte ser hon som början på sitt straff, som sedan fortsätter på anstalt. Det viktiga för henne är att skapa rutiner för att hålla humöret uppe. Att bädda, göra sig iordning, träna, promenera, läsa tidningen, yoga, skriva dagbok och lyssna på ljudböcker. Aktiviteterna gör att hon kan stänga av utsidan.

Hon är nöjd med att ha fått den allra största cellen, med egen toa. Samtidigt innebär det färre kontakter med andra människor när hon inte behöver ringa på personalen för toabesök. Det finns ingen dörr till toan och Eva ogillar starkt när någon bara sliter upp häktesdörren.

– Några knackar med nyckeln, det är jättejobbigt! Tänk att sitta och föra in en tampong och så kommer det in en främmande man.

Önskar mer av personalens tid

Personalen uppfattar hon som väldigt schysst. De skojar och skapar en familjär stämning – men oj så stressade. Önskemålet är att de skulle ha mer tid för samtal.

−För en ung tjej är det antagligen jätteotäckt att komma hit.

Eva ser också ett kunskapsglapp hos personalen. Hon tror att många vet för lite om internetdroger eller om hur det är att vara ung och kriminell. Tjejer och brottslighet talar man väldigt sällan om.

Läs om Erik som sitter häktad "Här behövs människor med hjärta".