Kriminalvården logotyp

Yoga och dans kan få livet att vända

23 februari 2016

Josefin Wikström arbetar med att förbättra livsvillkoren för utsatta grupper. Yogan och dansen är effektiva verktyg för människor som utsatts för övergrepp. Även Josefins liv fick en ny vändning efter ett trauma i barndomen.

Du var nyligen i San Quentin, det äldsta fängelset i Kalifornien, och höll en yogaklass för intagna.

− Ja, wow! Det var himla stort att vara där. Det var som att vara med i en film. De stora grindarna och alla vakterna. Jag fick papper om hur jag skulle förbereda mig. ”Du kan lämna in dina vapen i torn D.” Så bra, tänkte jag, jag behöver inte bära på mina pickadoller. (Skratt).

− Jag var ditbjuden av James Fox, grundaren till USA:s Prison Yoga Project, som vi samarbetar med. Han är rådgivare för nya materialet i Krimyogan och kommer hit till Sverige för en workshop i höst. På San Quentin undervisar han livstidsdömda och krigsveteraner med posttraumatiska stressyndrom och kroniska smärtor.

− Jag drog efter andan när vi kom ut på den stora fängelsegården där de intagna spelar basket och stryketränar. Flera hundra intagna fanns där och vi skulle gå rakt över The yard till lokalen på andra sidan. Men de var jätteartiga. Flera kom fram, tog mig i hand och sa: ”Varmt välkommen till San Quentin. Otroligt att du flyger från Sverige för att träffa oss.” De har full respekt för James och han hade berättat att jag skulle komma. De hade kört lite dans innan och kunde några moves.

Yoga och Bollywood. Hur började det?

− Direkt efter gymnasiet i Falun åkte jag till Indien och började praktisera yoga - sen blev det mitt andra hem! Idag bor jag i ett torp utanför Askersund, men 4-6 månader om året arbetar jag i Indien. Jag utbildar indiska yogalärare i pedagogik och anatomi och är huvudlärare vid internationella yogalärarutbildningar. Dessutom jobbar jag med professionella dansare som använder yogan vid sidan av dansutbildningen för att hålla sinnet stabilt. Jag har studerat och praktiserat yoga i 24 år nu och arbetar i flera indiska och internationella städer.

− Jag är även engagerad i ett stort kulturprojekt i Indiens största slumområde, en soptipp som ligger i Mumbai (Bombay). Tillsammans med en organisation ser jag till att barn och ungdomar som bor på soptippen får yoga och dansterapi. De har även skrivarverkstäder och teater. Just nu görs en dokumentärfilm om allt som har skapats på soptippen.

Har du sett resultat av yogan i Indien?

− Ja, massvis. Speciellt kombinationen yoga och dans är framgångsrik. Vi har bra resultat, särskilt för kvinnor som blivit misshandlade. Många kvinnor lever ett eländigt liv i Indien. Fattiga kastlösa kvinnor är extremt utsatta och jag träffar kvinnor som måste gå på toaletten tillsammans i en stor grupp, annars finns det risk för att de blir våldtagna.

Hur hamnade du på Hinseberg?

− Känslan av att yogan är något speciellt har alltid funnits hos mig. Den har hjälpt mig i mitt liv. Jag har alltid velat göra något mer än att hålla öppna klasser för allmänheten. I indiska fängelser undervisar man i meditation. Jag tänkte att yoga i fängelse måste vara det ultimata, man känner sig fri, blir lugn och hittar hem i sig själv.

− För sex år sedan kontaktade jag Anette Göthberg på Hinseberg. Jag höll en sommarkurs och kom jättebra överens med tjejerna. Det ledde till en projekttjänst där jag jobbade med de intagna varje vecka. Samma höst kom jag i kontakt med yogasamordnaren Eva Seilitz och började utbilda yogainspiratörerna. Vi har träffar med fortbildning i Norrköping varje år, där jag är med som konsult och gästföreläsare. Just nu utvecklar jag Kriminalvårdens nya yogamanual.

Yoga verkar seriöst med stort fokus och allvar. Bollywood mer glädje och glamour?

−  Ja, det är en perfekt kombination. Dansen gör att man släpper loss. Det behöver inte vara perfekt och sen är det kul att avsluta med att skruva i lite indiska glödlampor. (Skratt)

−  I Krimyogan blandar vi rörelse med stillhet, avslappning och andningsövningar. Om vi bara haft lugn yoga skulle det inte funka, många hyperaktiva klienter behöver en fysisk ventil.

Är du så sprudlande som du ser ut när du dansar?

− Det är det roligaste jag vet, jag arbetar med det jag älskar. Jag är en intensiv person och har nog en extra motor i kroppen. Jag tror jag hade någon form av adhd när jag var yngre. Jag var väldigt utåtagerande, men hittade dansen och yogan som gav mig stabilitet och ett nytt liv.

− Jag utsattes för ett sexuellt övergrepp när jag var 11 år. Jag var med i en idrottsförening och min tränare förgrep sig på mig. Mitt liv blev ett kaos och jag var i chock i många år efteråt. Det var en stor grej när det hände, men det polisanmäldes aldrig. Senare framkom att tränaren hade fortsatt sina övergrepp i många år. Jag deltog i en serie radioprogram, bland annat tillsammans med Patrik Sjöberg, där jag berättade om mina upplevelser.

Pratar du om övergrepp med de intagna?

− Inte direkt. Jag har hållit föredrag för gymnasieungdomar. Men en sommar berättade en intagen kvinna sin historia i en diskussionsgrupp och då berättade jag min. Någon har också hört mig berätta i radion. Men vi behöver inte prata så mycket, vi lär känna varandra utan ord. Vi möts i dansen.

Vad skiljer Krimyoga från annan yoga?

− Programmen har en tydlig struktur och är målgruppsanpassade. Våra klienter befinner sig i en konstant stressfull situation, många har även varit med om traumatiska upplevelser. Det finns flera yogaprogram att välja bland, exempelvis ryggyoga, baspass eller mer utmanande fysiska klasser för dem som yogat tidigare. Vår pedagogik ska vara likadan på alla ställen, under en längre period. Målet är att man är lugn när man är klar. Eller pigg och aktiv om man har fastnat i depression.

−  Krimyogan följer internationella riktlinjer för yoga i fängelsemiljö och bakom programmen finns forskning med mätbara fysiska och mentala resultat. Kriminalvården genomför dessutom en egen studie i samarbete med Oxfords universitet, de resultaten släpps i höst.

En ny manual är på gång?

− I maj ska allt vara klart. Det blir en teknisk instruktion för alla instruktörer, med beskrivning av alla positioner och pass, vad de är bra för och vilka alternativ som finns. Det ska vara pedagogiskt, men framförallt enkelt.

− Tanken är att de intagna lär sig grunderna, de ska känna igen rörelserna när de kommer ut och kan yoga på vanliga yogaklasser. Har man gått igenom extrem stress är det som om man tappat kontrollen. Rutiner ger en känsla av trygghet i en annars kaotisk situation.

Håller du kurser för andra grupper?

− Jag vill inte sitta på kontor, men jag är gärna med och utbildar och gör nytt material. Det roligaste jobbet är här på Hinseberg. Dans och yoga är en fantastisk kombination. Jag undervisar även grupper med flyktingar. Hela torsdagarna kör jag dans och yoga med flyktingbarn i Askersund.

Är yoga bra för barn med adhd?

− Yoga är bra för alla barn, men speciellt för dem som varit utsatta för otäckheter. De kan vara tillbakadragna eller utåtagerande, ofta har de svårt att lita på andra. Med barnen jobbar vi mer fritt, det är inte koreograferat utan fria rörelser, nästan lite teater. Det är mer en lek, men med en tanke bakom. Jag kallar det äventyrsstretch och det fungerar verkligen – efteråt ligger barnen ner och slappnar av.

Skulle klienterna förändras om alla fick yoga två gånger i veckan?

−  Absolut. Vi skulle få mycket gladare och stabilare intagna. All internationell forskning beskriver att de intagna blir lugnare och sover bättre av yoga. De har längre reaktionssträcka, använder mindre våld och färre mediciner. De klarar av att hålla fokus och börjar se sin omgivning.

− Yogan har fått genomslag både i samhället och i Kriminalvården. Vi var tidiga, vi ligger bra till internationellt sätt, både med material och bredd.

Det verkar dumt att inte satsa ännu mer på yoga!

− Vi har aldrig blivit stoppade och vi har lärt upp fina inspiratörer. Man jag har hört från inspiratörer att de ibland inte får tid att arbeta med yogan, utan blir upptagna med andra uppgifter. Om det blir ont om personal är det yogan som tas bort först. Det är frustrerande när de intagna vill - och så blir det inställt. För att bli effektiv måste yoga ske regelbundet. Det som är lyxigt är att de kan yoga på rummet, och här på Hinseberg finns yoga på slingan.