Kriminalvården logotyp

Podden - Utan att passera gå

Följ med in i den ofria världen. Utan att passera gå tar dig med in i svensk kriminalvård. Vad händer efter rättegången och när dom fallit. Hur håller man isär rivaliserande gäng i fängelset? Vad hade fångupproret på Tidaholmsanstalten med att mord och våld på fängelser kunde stoppas? Går det att bygga ett rymningssäkert fängelse? Och är behandling på anstalt, flum eller vetenskap? Det och mycket mer i Utan att passera gå, en poddserie från Kriminalvården producerad av Just Stories. Finns där poddar finns.

Utan spaning ingen aning 

Om hur rymningsvågen i svenska fängelser stoppades. Och om hur Kriminalvårdens underrättelsetjänst jobbar bakom murarna för att kartlägga kriminella nätverk och förhindra fritagningar. Avsnitt1. Transkribering (pdf)

Muckat men ännu ej fri

11 000 dömda brottslingar avtjänar sitt straff ute i samhället, utanför fängelsemurarna. Vi tittar närmare på frivården – och psykologin bakom att förändra kriminella beteenden. Avsnitt 2. Transkribering (pdf)

Från små ligor till stora kriminella nätverk

”Ena dagen är de bröder och nästa dag har de ihjäl varandra.” Så hanterar Kriminalvården kriminella nätverk innanför murarna – och så gör de för att få fler att lämna det kriminella livet. Avsnitt 3. Transkribering (pdf)

Total kontroll åt alla håll

Är det sant att man kan bli närsynt av att sitta i fängelse? Och går det att bygga bort viljan att begå nya brott? Vi tittar närmare på hur arkitekturen påverkar de som sitter inne och vad fängelsebyggnaderna förr och nu säger om samhällets syn på kriminella. Avsnitt 4. Transkribering (pdf)

Kan själen låsas in?

Det finns många vägar till utveckling och förändring innanför murarna. Vi gör ett nedslag bland yoga och jordbruk, imamer och präster, bibliotek och buddhistiska munkar. Avsnitt 5. Transkribering (pdf)

Får man ha sex i fängelset?

Vad är straffet för att rymma? Får en förälder ha med sin bebis i fängelset? Vi svarar på vanliga och ovanliga frågor om livet i den ofria världen. Avsnitt 6. Transkribering (pdf)

Vill du veta mer om Kriminalvården?

Kriminalvården är en statlig myndighet med ansvar för häkten, fängelser och frivård. Vi arbetar för att göra samhället säkrare, tryggare och att minska återfall i brott. I vårt uppdrag ingår också att transportera klienter mellan domstol, häkte och anstalt, men vi utför även transporter för Polisens och Migrationsverkets räkning. Läs om Kriminalvården.