Kriminalvården logotyp

”Försöker hjälpa att komma in i samhället igen”

Alf Svensk

Alf Svensk har arbetat som polis i hela sitt liv. Han har även i många år varit medlem i Söderhamns Frivilliga samhällsarbetare som biträdande övervakare. Att få möjligheten att vända på människors liv betyder mycket.

- Min roll är att försöka hjälpa personer som har övervakning, att de ska få hjälp att komma in i samhället igen på ett vettigt sätt. Man är en hjälpreda, kan man säga, och jag tar mig an uppdragen med en förhoppning att deras liv ska förändras, säger Alf Svensk.

Hans ideella engagemang började när han arbetade som polis och såg hur en närstående började att spåra ur. Nu har han passerat pensionsålder för längesedan, men har inga planer på att sluta som biträdande övervakare.

- Jag har sett så mycket elände, mött många personer som kommer från trasiga förhållanden och inte har det lätt. Nu är jag inget superproffs, utan gör så gott jag kan. Jag försöker morska upp de jag möter, bygga förtroende och få dem att träffa andra personer än de umgåtts med för att bryta tidigare mönster.

- När det lyckas, när man ser hur de själva bjuder till, kämpar och försöker – då är det som att vinna en högvist. Det är helt underbart!

Alf Svensk har ett gott samarbete med frivården och tror mycket på att satsa på tidiga insatser i inslussningen. Att få i gång kedjan redan inne på anstalt.

- Jag har en jättebra kontakt med frivården och inspektörerna där. Men jag önskar att fler aktörer i samhället bidrar, att man ser möjligheter och inte hinder. Jobbar man tillsammans kan man hitta bra och framkomliga vägar.